Det börjar lacka mot jul, dags för julkalender. Någon vuxen hade sett en fin grankalender i en tidning. Granen ritades upp och barnen fick i uppdrag att göra en egen variant utifrån ritningen. Det började genast resoneras kring hur hög och lång den skulle vara. Det mättes och sågades och skruvades för glatta livet. I en aktivitet som denna ser pedagogerna möjlighet för barnen att t.ex utveckla matematiskt tänkande, empatiförmåga, turtagning, förmåga att lyssna på andras åsikter, allt enligt mål i Läroplan för förskolan -98. Resultatet får ni se när det är dags för kalendern!
På väg till skogen passade vi på att mäta mulvadshögar. Jättestora, stora, mellan, små och jättesmå. Tänk, man kan till och med göra matematik med mullvadshögar!
"Signe gruppen" har fått i uppdrag att göra en karta som visar var alla i gruppen bor. De har fotat allas hus och klipper ut sitt hus och placerar det på kartan. De har nu löst alla Signes uppdrag och fått ihop sju nycklar, nu väntar en skatt på att hittas.
Några har varit vid ån och kastat "Puh pinnar". Varför flyter dom? Varför flyter vissa fort och vissa sakta? Vilken kommer först, är det den vi kastade i först eller........?( Barnet ska få möjlighet att utveckla sin förmåga att förstå naturvetenskap och samband i naturen.)
"Tyra gruppen" har fortsatt studera sina "trollbönor" om och hur de växer på de olika platser vi placerat dem.
Vad ska de bli???
Tyragruppens lilla Pluttis (barnen har bestämt att pluttis är ett troll) fick följa med till skogen. Det visade sig att när vi matat Pluttis och gett hen vatten har den växt! Barnen konstaterade att hen blivit större och fått ett ansikte. Pluttis såg inte så glad ut, inklämd i sin lilla bolåda. Gruppen diskuterade hur vi kunde göra hen glad igen. De kom fram till att den nog behöver kramar och pussar och att vi bryr oss om den. Vips, så blev Pluttis glad igen. Barnen kollar dagligen till Pluttis och ger den det den behöver.